Pages

Friday, July 22, 2011

Cara buat blueberry cheese tart

Bahan-bahan pastry tart :

60 gram gula icing
250 gram tepung gandum
125 gram mentega sejuk dipotong dadu
1 biji kuning telur
1 sudu besar air sejuk
1/2 sudu teh esen vanilla/ badam
Bahan-bahan Cheese filling

250 gram cream cheese
50 ml UHT whipping cream
60 gram gula icing
60 gram mentega
1 biji telur
1 sudu besar jus lemon jika suka.

Satukan gula icing dan tepung, Ramas mentega sejuk ke dalam adunan tepung sehingga menjadi serbuk roti.
Masukkan kuning telur, esen vanilla, gaul sebati dan diikuti air sejuk. Uli sehingga menjadi doh lembut.
Rehatkan selama 15 - 20 minit. Tekankan ke dalam acuan tart
Cucuk dengan garpu & bakar selama 15 minit pada suhu 160 celcius. Keluarkan dari acuan dan sejukkan.
Pukul cream cheese bersama gula icing dan mentega sehingga sebati.
Masukkan telur dan whipping cream, putar sekejap sehingga adunan sebati dan tidak berketul. Masukkan ke dalam piping bag dan gunting sedikit hujungnya.
Pipekan filling blueberry ke dalam kulit tart di bahagian tengah dan picitkan adunan cheese tadi menutupi filling blueberry.
Untuk corak di atasnya, pipekan sedikit filling atau sedikit cream cheese yang dicampurkan pewarna dan lorekkan.
Bakar sekejap selama 5 - 8 minit. Keluarkan dari oven dan sejukkan selama 2 - 3 jam sebelum dihidangkan.

No comments: