60 gram gula icing
250 gram tepung gandum
125 gram mentega sejuk dipotong dadu
1 biji kuning telur
1 sudu besar air sejuk
1/2 sudu teh esen vanilla/ badam
Bahan-bahan Cheese filling
250 gram cream cheese
50 ml UHT whipping cream
60 gram gula icing
60 gram mentega
1 biji telur
1 sudu besar jus lemon jika suka.
Satukan gula icing dan tepung, Ramas mentega sejuk ke dalam adunan tepung sehingga menjadi serbuk roti. |
Masukkan kuning telur, esen vanilla, gaul sebati dan diikuti air sejuk. Uli sehingga menjadi doh lembut. |
Rehatkan selama 15 - 20 minit. Tekankan ke dalam acuan tart |
Cucuk dengan garpu & bakar selama 15 minit pada suhu 160 celcius. Keluarkan dari acuan dan sejukkan. |
Pukul cream cheese bersama gula icing dan mentega sehingga sebati. |
Masukkan telur dan whipping cream, putar sekejap sehingga adunan sebati dan tidak berketul. Masukkan ke dalam piping bag dan gunting sedikit hujungnya. |
Pipekan filling blueberry ke dalam kulit tart di bahagian tengah dan picitkan adunan cheese tadi menutupi filling blueberry. |
Untuk corak di atasnya, pipekan sedikit filling atau sedikit cream cheese yang dicampurkan pewarna dan lorekkan. |
Bakar sekejap selama 5 - 8 minit. Keluarkan dari oven dan sejukkan selama 2 - 3 jam sebelum dihidangkan. |
No comments:
Post a Comment