Bahan-bahan
3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)
1/4 cawan air suam
1 1/2 cawan susu segar pada suhu bilik (susu cair)
1/2 cawan gula halus
1 sudu kecil garam
2 biji telur (fatmom guna gred A)
1/3 cawan butter
5 cawan tepung gandum (diayak)
minyak untuk menggoreng
Cara-cara membuat
- Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk besar @ mixing bowl, biarkan selama 5 minit atau sehingga berbuih.
- Masukkan susu, gula, garam, telur, butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan menjadi licin dan tidak melekat pada tangan.
- Tutup mangkuk dengan kain lembap atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik atau sehingga naik 2 kali ganda. Boleh juga gunakan breadmaker.
- Taburkan sedikit tepung di atas papan canai dan canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong donut dengan donut cutter.
- Tutup donut dengan kain kering dan rehatkan selama 30 minit atau sehingga naik 2 kali ganda.
- Panaskan minyak, goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga berwarna perang keemasan. Jangan gunakan api yang besar kerana ia akan menyebabkan doh tidak masak di bahagian dalam.
- Toskan minyak dan salut donut dengan gula icing/ gula halus semasa donut tu masih panas. Dah siap!
Anda boleh hiaskan dengan coklat masakan yang dicairkan dan taburkan chocolate rice atau sugar rice yang berwarna-warni. Kanak-kanak sangat sukakannya.Selain bentuk berlubang, apa kata cuba buat donut berbentuk 4 segi atau berpintal-pintal. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment