Bahan-bahan pastry tart :
60 gram gula icing
250 gram tepung gandum
125 gram mentega sejuk dipotong dadu
1 biji kuning telur
1 sudu besar air sejuk
1/2 sudu teh esen vanilla/ badam
Cara-cara :
- Satukan gula icing dan tepung, Ramas mentega sejuk ke dalam adunan tepung sehingga menjadi serbuk roti.
- Masukkan kuning telur, esen vanilla, gaul sebati dan diikuti air sejuk. Uli sehingga menjadi doh lembut.
- Rehatkan selama 15 - 20 minit. Ambil sebesar ibu jari dan tekankan ke dalam acuan tart (fatmom guna tray mini cupcake). Trim lebihan atas.
- Cucuk dengan garpu & bakar selama 15 minit pada suhu 160 celcius. Keluarkan dari acuan dan sejukkan.
250 gram cream cheese
50 ml UHT whipping cream
60 gram gula icing
60 gram mentega
1 biji telur
1 sudu besar jus lemon jika suka.
Cara-cara membuatnya:
- Pukul cream cheese bersama gula icing dan mentega sehingga sebati. Masukkan telur dan whipping cream, putar sekejap sehingga adunan sebati dan tidak berketul.
- Masukkan ke dalam piping bag dan gunting sedikit hujungnya.
- Pipekan filling blueberry ke dalam kulit tart di bahagian tengah dan picitkan adunan cheese tadi menutupi filling blueberry.
- Untuk corak di atasnya, pipekan sedikit filling atau sedikit cream cheese yang dicampurkan pewarna dan lorekkan.
- Bakar sekejap selama 5 - 8 minit. Keluarkan dari oven dan sejukkan selama 2 - 3 jam sebelum dihidangkan.
- Boleh juga dihiaskan dengan ceri atau coklat cair. Rasanya agak berbeza sedikit dengan resepi asal. Anda boleh pelbagaikan lagi rasanya dengan mencuba idea-idea yang kreatif. Selain blueberry, boleh juga digantikan dengan filling kiwi, oren, strawberry, coklat atau mango. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment