Pages

Friday, July 1, 2011

Mee bandung Xpress versi kanak-kanak (tak pedas)


Salam sayang semua... hari ni pagi2 lagi aku dah sign in blog. Semalam satu hari tak leh sign in, asyik bad request. Terseksa betul! Mesti ramai blogger len juga rasa x best semalam. BTW, aku malas nak mengarang panjang2, oleh sebab nama mee bandung ni pon mee bandung xpress, so kita terus tengok apakah bahan2 untuk membuat mee bandung dan cara2 membuatnya. Sebelum tu nak bagitau, Fatmom saja2 bagi nama mee bandung xpress sebab masa nak masak tu, main cekau je apa yang ada kat dapur, nak cepat... anak nk pergi sekolah. Bahan tak cukup, tapi aku belasah jer seadanya. Anak-anak makan dan tak komplen pape pon.... habih.. Resepi ni diadaptasikan dari majalah RASA.


Bahan-bahan

Mee kuning
Carrot (dihiris nipis)
Bunga kobis - dipotong-potong
Sawi
Bawang putih
1 sudu makan tepung jagung
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Bahan A

Isi ayam
Udang (saiz sederhana @ besar!)
Sotong
1 biji telur
1 liter air rebusan ayam

Bahan B

2 sudu makan cili (dikisar)
3 sudu makan tomato sup
2 sudu makan sos tomato

Bahan hiasan

Hirisan daun bawang, cili merah, bawang goreng dan limau kasturi.

Cara-cara membuat
  1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau. 
  2. Masukkan Bahan A dan biarkan mendidih seketika. 
  3. Setelah itu, masukkan Bahan B dan kacau rata. 
  4. Perasakan dengan garam dan pecahkan telur (poaching) 
  5. Masukkan sayur, mi dan kacau perlahan supaya telur tidak pecah. 
  6. Akhir sekali masukkan tepung jagung yang telah dibancuhkan dengan sedikit air dan tuangkan ke dalam kuah. 
  7. Apabila kuah pekat, angkat dan hidangkan bersama bahan hiasan.

No comments: