selamat datang ke blog 4everfatmom. tujuan blog ini diwujudkan adalah untuk berkongsi pelbagai maklumat menarik tentang perniagaan kek, roti dan pastry. harapan saya, semoga semua paparan di dalam blog ini akan memberi manfaat dan inspirasi kepada semua peminat kek, roti dan pastry. terima kasih!
Friday, July 1, 2011
Bubur nasi udang jagung - resepi hentam saja lah!
Resepi ni dinamakan resepi hentam saja lah! Dibuat khas untuk anak-anakku di tengah hari Jumaat ni. Hmmm... tak tau lah nak citer ape lagi... Rasa bubur ni ok je la. Kalau tak ok, takkan lah budak2 ni boleh habiskan. Fatmom sengaja potong sayur sawi tu halus2 dan parutkan carrot, sebab tak nak bagi anak-anak asingkan. Budak2 kan tak suka sayur. So, bila dah potong halus2 dan sebati dengan nasik tu, diorang tak boleh lah nak asingkan. Nak tak nak, terpaksa lah makan jugak... bubur ni juga sesuai untuk si manja yang baru tumbuh gigi.
Bahan-bahan
Beras 1 cawan
Carrot - diparut halus
Sawi - diracik-racik
Udang saiz sederhana - basuh dan buang kulit dan kaki
Jagung creamy dalam tin
Air yang telah ditapis
garam secukup rasa
Cara-cara
Bersihkan beras, masukkan semua bahan dan masak sampai hancur menjadi bubur. Kacau dengan kerap untuk mengelakkan bubur hangit dan masak dengan api yang sederhana. Dah siap!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
uhh macam sedap je.. ni kalau aku masak ni bukan anak je yang makan ni, confirm ibu yang lebih... :D
Post a Comment