Pages

Friday, July 1, 2011

Biskut Cip Coklat


Resepi ni memang sedap sangat. Lepas makan biskut cip coklat ni, terus pangkah biskut chipsmore! Fatmom adalah penggemar biskut cip coklat, terutama jenama chipsmore dan famous amous. Pangkah chipsmore jer, famous amous tetap nombor satu di hati... haa... jom buat biskut!!

Bahan-bahan

300 gram tepung gandum
3 cawan emping jagung jenama Kellogs diramas kasar (yang timbang nyer tak sedap!)
250 gram mentega (guna butterlite)
150 gram gula kastor (gula biasa pon boleh, blend dulu)
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
1 cawan cip coklat

Cara buat
  1. Satukan tepung, emping jagung dan cip coklat dalam satu bekas, gaul rata. 
  2. Pukul mentega, gula, telur dan esen vanilla sehingga kembang. Tutup mixer.
  3. Masukkan campuran tepung, emping jagung dan cip coklat tadi dan uli hingga menjadi doh lembut. 
  4. Panaskan oven terlebih dahulu. Bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit atau sehingga warnanya keperang-perangan.

No comments: